flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зміни у законодавстві спрямовані на зміцнення економіки держави

28 березня 2014, 16:00

 

27 березня 2014 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні».

Ухвалений закон покликаний запобігти фінансовій катастрофі та створити передумови для економічного зростання в державі, збільшити надходження до бюджету, а також обумовлений необхідністю реалізації заходів з економного та раціонального використання державних коштів, недопущення втрат бюджету та забезпечення соціальної підтримки громадян, виходячи з фінансових можливостей держави.

Водночас означеним нормативним актом внесені зміни до Законів України «Про державну службу» та «Про судоустрій і статус суддів».

Так, законодавцем у частині першій статті 37 Закону України «Про державну службу» відтепер встановлено, що пенсія державним службовцям призначається в розмірі 70 відсотків суми їх заробітної плати, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року – страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, а особам, які на час звернення за призначенням пенсії не є державними службовцями, – у розмірі 70 відсотків заробітної плати працюючого державного службовця  відповідної  посади та рангу за останнім місцем  роботи на державній службі, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року – страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Згідно зміненої редакції частини третьої статті 138 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», щомісячне довічне грошове утримання виплачується судді у розмірі 70 відсотків грошового утримання судді з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року – страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, який працює на відповідній посаді.

До стабілізації економічної ситуації в країні, законом зупинено дію частини першої статті 34 та частини тринадцятої статті 37 Закону України «Про державну службу» стосовно грошової винагороди державним службовцям за сумлінну працю та виплат грошової допомоги у разі виходу їх на пенсію. 

Також зупинена дія частини першої статті 136 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо виплат суддям, які виходять у відставку, вихідної допомоги.

Зазначені вище зміни наберуть чинності з дня, наступного за днем опублікування прийнятого Верховною Радою України закону.