flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась V конференція суддів господарських судів України

20 березня 2014, 16:55

 

19 березня 2014 року об 11:00, в приміщенні Вищого господарського суду України відбулась V конференція суддів господарських судів України, участь в якій взяли 40 делегатів із 42 затверджених рішенням Ради суддів господарських судів України від 07 березня 2014 року №290, у тому числі суддя Донецького апеляційного господарського суду Денис Попков.

Також участь в роботі конференції взяли Голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Ігор Самсін, ректор Національної школи суддів Микола Оніщук, в.о. Голови Державної судової адміністрації Володимир Півторак та члени Ради суддів господарських судів України.

На затверджений делегатами порядок денний конференції було винесено чотири питання, в тому числі обрання делегатів на ХІІ позачерговий з’їзд суддів України, дату проведення якого Радою суддів України було перенесено на 07 квітня 2014 року.

З вітальним словом до учасників конференції виступив Олександр Лавринович. На його думку, станом на теперішній час робота судів господарської юрисдикції є найбільш ефективною серед судів інших юрисдикцій. Скарги до Вищої ради юстиції на суддів господарських судів складають 6% від загальної кількості, а випадки дисциплінарних стягнень - 5%, що вказує на великий професійний потенціал і високу кваліфікацію працівників господарських судів. Проте, за словами Олександра Лавриновича, це не є підставою вважати, що рівень задоволеності населення роботою суддів цієї юрисдикції є достатнім. Сьогодні існує гостра потреба реального відновлення довіри громадськості до судової системи, що є неможливим без внесення відповідних змін до Конституції України.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук у своєму виступі звернув увагу делегатів конференції та запрошених на те, що напередодні позачергового з’їзду суддів  представникам судової влади необхідно усвідомити, яких саме змін вони очікують та виробити необхідні кроки для досягнення таких змін. За його словами, у першу чергу це має бути підвищення рівня самоцензури та аполітичності представників судової влади, а також налагодження повноцінного діалогу із суспільством.

Голова Ради господарських судів України Артур Ємельянов представив попередньо обговорений список делегатів від судів господарської юрисдикції на XII позачерговий з’їзд суддів України, який конференцією було вирішено затвердити. Так, шляхом відкритого голосування на альтернативній основі, при вільному висуненні кандидатур, зокрема, делегатом на означений з’їзд обрано суддю Донецького апеляційного господарського суду Дениса Попкова.

Голова Державної судової адміністрації України Володимир Півторак поінформував учасників конференції про фінансове та організаційне забезпечення діяльності господарських судів у 2014 році. За його словами, відповідно до Закону України «Про державний бюджет України на 2014 рік» кошторисні призначення для апеляційних господарських судів складають 154ʼ691,9 тис. грн. та для місцевих господарських судів – 351ʼ033,4 тис. грн., що становить 46,5% від бюджетного запиту. Для порівняння, у 2013 році бюджетні призначення складали 46,6%, від запиту. При цьому потреба в коштах на 2014 рік для вказаних судів складала 964,5 млн. грн. За підсумками, делегатами конференції було прийнято рішення винести питання збільшення фінансування та рівномірного перерозподілу бюджетних призначень на обговорення ХІІ позачергового з’їзду суддів України.

Окрім того, під час конференції було обговорено шлях відновлення довіри до судової влади, запропонований у відповідному урядовому законопроекті.

Зокрема, Голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович у своєму виступі зазначив, що необхідність відновити довіру до судової влади, як і до інших гілок влади, які також не користуються великою довірою населення, не викликає жодних заперечень. Проте пропонований спосіб очищення більше схожий на чергову спробу підпорядкування судової влади політичному керівництву.

Олександр Лавринович підкреслив, що перед судовою владою в Україні стоять дві основні проблеми – підвищення кваліфікаційного рівня суддівського корпусу та звільнення тих, хто використовує суддівське звання для свідомого порушення законів.

При цьому, він висловив стурбованість, що спосіб відновлення довіри до судової влади, який пропонується суспільству, містить відверто антиконституційні норми та лише віддаляє Україну від правової держави й від Європейського співтовариства, частиною якого ми прагнемо стати.

За словами Голови Вищої ради юстиції, для реалізації цих завдань в Україні наявні всі законодавчі та Конституційні можливості. Законодавство чітко дає відповіді на питання, хто має забезпечувати контроль за діями суддів та хто має право встановлювати порушення у їх діях.

Зокрема, підкреслив він, ніхто окрім Вищої кваліфікаційної комісії суддів ні по закону, ні по Конституційній спроможності, ні по фаховому рівню, не може здійснювати контроль за рівнем професіоналізму представників суддівського корпусу. Так само, як ніхто не має права установлювати порушення присяги в діях судді, окрім Вищої ради юстиції України.

Інші шляхи, як зазначив Голова Вищої ради юстиції, є антиконституційними та такими, що лише віддаляють Україну від верховенства права.