flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Окремі питання судоустрою

24 лютого 2014, 16:00

 

23 лютого 2014 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України (щодо окремих питань судоустрою та статусу суддів)», яким передбачено впровадження інструментів парламентського контролю (попередні висновки відповідного комітету Верховної Ради України) з питань призначення, обрання, звільнення суддів, притягнення їх до відповідальності.

Зокрема, означеним нормативним актом внесені зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» стосовно порядку призначення суддів на адміністративні посади та обрання на посаду судді безстроково.  

Так, з набранням чинності внесених змін, стаття 20 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» встановлюватиме, що голова місцевого суду, його заступник, голова апеляційного суду, його заступники, голова вищого спеціалізованого суду, його заступники призначаються на посади строком на п’ять років із числа суддів цього суду та звільняються з посад Верховною Радою України за поданням відповідної ради суддів.

Крім того, частина третя статті 74 Закону в зміненій редакції передбачає розгляд Комітетом Верховної Ради України, до відання якого належить розгляд питання про обрання суддів та звільнення суддів, обраних безстроково, подання про обрання кандидата на посаду судді безстроково, прийняття рішення щодо рекомендування або відмови у рекомендуванні про обрання кандидата на посаду судді безстроково та внесення цього рішення на розгляд Верховної Ради України, якою в подальшому буде прийматися рішення щодо обрання кандидата або відмови йому в обранні на посаду судді безстроково.

Згідно внесених змін до частини другої статті 79 Закону, питання про обрання кандидата на посаду судді безстроково розглядатиметься на пленарному засіданні Верховної Ради України за наявності висновків Комітету Верховної Ради України.

Розгляд питання про обрання кандидата на посаду судді безстроково на пленарному засіданні Верховної Ради України буде починатися з доповіді визначеного Комітетом Верховної Ради України доповідача.

У разі, якщо кандидата на посаду судді безстроково не обрано, Вищою радою юстиції вноситься подання про звільнення цього кандидата з посади судді.

Одночасно статтю 101 Закону доповнено пунктом 3, відповідно до якого, якщо кандидата на посаду судді безстроково не обрано Верховною радою, Вища рада юстиції вносить подання Президентові України про звільнення судді з посади у зв’язку із закінченням строку, на який його призначено.