flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулись загальні збори суддів Донецького апеляційного господарського суду

14 лютого 2014, 15:18

 

14 лютого 2014 року об 11:00 у залі нарад Донецького апеляційного господарського суду відбулись загальні збори суддів, під час яких були підведені підсумки роботи суду за 2013 рік, обговорено причини змін і скасування постанов апеляційної інстанції та заходи щодо поліпшення якості розгляду справ.

Відкриваючи загальні збори, голова суду Олександр Кулебякін повідомив, що упродовж 2013 року вживались всі необхідні заходи, спрямовані на забезпечення якісного розгляду справ в апеляційному порядку. З цією метою систематично здійснювався аналіз судової практики Вищого господарського суду України, визначалися причини скасування або зміни в касаційному порядку судових актів, ухвалених кожним суддею апеляційної інстанції та результати обговорювались на нарадах суддів. Одночасно створювались умови для суворого дотримання гарантованих процесуальним законом прав учасників судового процесу, справи розглядалися в межах встановлених законом строків, судові засідання під час розгляду справ фіксувалися технічними засобами.  

Показники, зазначені в статистичному бюлетені Вищого господарського суду України за 2013 рік, свідчать про те, що Донецький апеляційний господарський суд має середній процент скасованих касаційною інстанцією судових актів серед господарських судів апеляційних інстанцій: відсотковий показник складає 7,5% (у 2012 році – 8,3 %) при середньому по Україні – 7,8%.

Відповідно до статистичних даних Вищого господарського суду України за 12 місяців 2013 року, касаційною інстанцією було розглянуто 1802 касаційні скарги на судові акти Донецького апеляційного господарського суду проти 1937 скарг за 12 місяців 2012 року. Таким чином, у 2013 році відбулося зменшення кількості розглянутих судових актів апеляційної інстанції на 135 актів, або на 7 % у порівнянні з 2012 роком.

З наведеної вище кількості касаційних скарг за 12 місяців 2013 року касаційною інстанцією було змінено або скасовано 486 актів, прийнятих судом апеляційної інстанції, або 27,0 %, від загальної кількості скарг, розглянутих в касаційному порядку (проти 521 актів, або 27,0 % у 2012 році).

За результатами обговорення присутніми всіх аспектів, загальними зборами суддів вирішено детальніше проаналізувати причини, по яких залишено без змін та скасовано судові акти судом касаційної інстанції у 2013 році в розрізі судових палат та окремих суддів.

Крім того, зборами були проаналізовані причини надходження скарг на дії суддів та працівників апарату суду за ІІ півріччя 2013 року.  

Так, за вказаний період скарг на дії суддів Донецького апеляційного господарського суду не надходило, проте надійшло 5 скарг на дії працівників апарату суду. Перевіркою наявних скарг було встановлено, що останні є необґрунтованими та такими, що не містять підстав для притягнення працівників апарату до дисциплінарної відповідальності.   

Зокрема, найбільш поширеною причиною надходження скарг є тривалий, на думку скаржників, термін надсилання касаційних скарг зі справами до суду касаційної інстанції. При цьому, окремі скарги викликані необізнаністю скаржників з нормами Господарського процесуального кодексу України та роз`ясненнями, які містяться в постановах Пленуму Вищого господарського суду України.

Водночас, було зауважено, що сторони мають можливість безперешкодно знайомитись як з постановами Пленуму Вищого господарського суду України, так і з інформаційними листами суду касаційної інстанції та постановами Верховного Суду України на офіційному веб-сайті Донецького апеляційного господарського суду в рубриці «Інформація про судові процедури та порядок захисту прав та охоронюваних законом інтересів» розділу «Для суб’єктів господарської діяльності та інших осіб».

Усі скарги на дії працівників апарату суду розглянуті вчасно, з наданням їх заявникам мотивованих та розгорнутих відповідей.

У завершені засідання загальних зборів, голова суду наголосив на необхідності всім суддям бути прикладом неухильного додержання вимог закону і принципу верховенства права, присяги судді, а також дотримуватися високих стандартів поведінки з метою зміцнення довіри громадян у чесність, незалежність, неупередженість та справедливість суду.