flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок притягнення до відповідальності за прояв неповаги до суду

17 січня 2014, 09:50

 

    Позитивний імідж судової влади безпосередньо залежить від формування високого рівня свідомої поваги до суду з боку громадян, забезпеченої на законодавчому рівні певними гарантіями запобігання та усунення будь-яких проявів порушення встановленого порядку відправлення правосуддя.  

Із внесенням 16 січня 2014 року Верховною Радою України змін до частини четвертої статті 74 Господарського процесуального кодексу України, визначено механізм притягнення винних осіб до відповідальності за прояв неповаги до суду в залі судового засідання.

 

Так, відповідно до нової редакції означеної процесуальної норми, учасники судового процесу, а також інші особи, присутні в залі судового засідання, зобов'язані беззаперечно виконувати розпорядження головуючого, додержуватися в судовому засіданні встановленого порядку та утримуватися від будь-яких дій, що свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил. За неповагу до суду винні особи притягуються до відповідальності, встановленої законом. Питання про притягнення особи до відповідальності за прояв неповаги до суду вирішується цим судом негайно після вчинення порушення, у зв'язку з чим у судовому засіданні із розгляду господарської справи оголошується перерва. Постанова про притягнення до відповідальності за неповагу до суду ухвалюється без складання протоколу про адміністративне правопорушення, повинна містити відомості, передбачені статтею 283 Кодексу України про адміністративні правопорушення, є остаточною і оскарженню не підлягає. У разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу контроль за виконанням такої постанови здійснюється відповідними органами доходів і зборів.