flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сплата судового збору у господарських спорах

08 січня 2014, 09:23

                 Відповідно до п. 1 статті 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Поряд з тим, згідно з нормами частини другої статті 41 Бюджетного кодексу України до набрання чинності законом про Державний бюджет на поточний бюджетний період діють норми Закону про Державний бюджет України на попередній бюджетний період.

Пунктом 4 частини другої статті 41 названого Кодексу встановлено, що соціальні стандарти та соціальні гарантії, у тому числі прожитковий мінімум, рівень його забезпечення, мінімальна заробітна плата, надання пільг, компенсацій і гарантій населенню, у поточному бюджетному періоді застосовуються у розмірах та на умовах, що діяли у грудні попереднього бюджетного періоду.

Нагадаємо, що станом на 01 грудня 2013 року Законом України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» встановлено мінімальну заробітну плату у розмірі 1218 грн.

За таких обставин, до прийняття Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» з 01 січня 2014 року ставки судового збору обраховуватимуться виходячи з мінімальної заробітної плати у розмірі 1218 гривень, який встановлений станом на 01 грудня 2013 року та буде діяти до визначення нового розміру мінімальної заробітної плати. 

ЗА ПОДАННЯ ДО ГОСПОДАРСЬКОГО СУДУ: 

 

позовної заяви майнового характеру

2 відсотки ціни позову, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати – 1827 грн. та не більше 60 розмірів мінімальних заробітних плат -73080 грн.

позовної заяви немайнового характеру

1 розмір мінімальної заробітної плати -1218 грн.

заяви про вжиття запобіжних заходів та забезпечення позову

1,5 розміру мінімальної заробітної плати – 1827 грн.

апеляційної скарги на рішення суду

50 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, а у разі подання позовної заяви майнового характеру - 50      відсотків ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми

касаційної скарги на рішення суду

70 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, а у разі подання позовної заяви  майнового характеру - 50     відсотків ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми

заяви про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами

50 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, а у разі подання позовної заяви майнового характеру - 50    відсотків ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми

заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України

70 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, а у разі подання позовної заяви  майнового характеру - 50      відсотків ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми

апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду

0,5 розміру мінімальної заробітної плати – 609 грн.

заяви про скасування рішення третейського суду

2 розміри мінімальної заробітної плати – 2436 грн.

заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду

1,5 розміру мінімальної заробітної плати – 1827 грн.

заяви про видачу виконавчого документа на підставі рішення іноземного суду

2 розміри мінімальної заробітної плати – 2436 грн.