flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Привітання голови Донецького апеляційного господарського суду Сгари Елли Валеріївни з нагоди 95 – ї річниці утворення арбітражно-судової системи

21 листопада 2017, 10:25

Шановні колеги!


Сьогодні в історії господарських судів України відзначається видатна подія – 95 років з дня утворення
арбітражно-судової системи.

Насамперед слід трохи згадати історію створення та розвитку апеляційного провадження у господарському судочинстві, як такого, а відтак і арбітражно-судової системи в цілому. Необхідність повернення у минуле пояснюється тим, що розкриваючи суть подій і явищ минулого часу, з’являється можливість краще усвідомити сучасне та як найбільш оцінити надбання сьогоднішнього дня.

Так, історія арбітражно-судової системи починається з 21 листопада 1922 року, коли в Україні було прийняте Положення про порядок вирішення майнових спорів між державними установами і підприємствами, яким розгляд господарських спорів був покладений на арбітражні комісії, що створювалися при губернських економічних нарадах, а згодом – при виконавчих органах державної влади.

Черговим значним кроком в реформуванні арбітражно-судової системи держави стало прийняття 21 червня 2001 року Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про арбітражний суд», яким, зокрема, слово «арбітражний» замінено словом «господарський», запроваджено три ланкову систему судів, утворено апеляційну і касаційну інстанції для розгляду скарг на рішення місцевих судів, змінено обсяг прав учасників судового процесу.

Наразі, арбітражно-судова система гідно витримала перевірку часом і довела свою спроможність якісно, оперативно і об'єктивно забезпечувати захист прав та інтересів суб'єктів господарювання.

Щиро бажаю вам міцного здоров'я і сімейного благополуччя, творчої наснаги та невичерпної енергії, щастя і добробуту, миру та добра!

 

З повагою

Голова Донецького апеляційного
господарського суду                                   Е.В. Сгара