flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЗВЕРНЕННЯ зборів суддів Донецького апеляційного господарського суду

10 лютого 2017, 09:37

03.02.2017р.

 

ЗВЕРНЕННЯ

зборів суддів Донецького апеляційного господарського суду
до Голови Ради суддів України Сімоненко В.М.

 

Шановна Валентино Миколаївно!

 

Судді Донецького апеляційного господарського суду висловлюють занепокоєння щодо публічних висловлювань народного депутата України, заступника голови Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Купрія Віталія Миколайовича стосовно діяльності суду.

У грудні 2016 року на адресу Донецького апеляційного господарського суду надійшло звернення народного депутата України Купрія В.М. щодо неналежного, на його думку, розподілу судових справ в суді. У зверненні народний депутат України Купрій В.М. просив провести перевірку та вжити невідкладних заходів, спрямованих на усунення порушень Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд», Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України, та повідомити його про результати розгляду звернення.

У зв’язку із необхідністю винесення на розгляд зборів суддів питань, викладених у депутатському зверненні, строк його розгляду було продовжено та повідомлено народного депутата України Купрія В.М. про причини такого продовження.

До порядку денного зборів суддів Донецького апеляційного господарського суду, які відбулися 20.01.2017 р., було включено питання про обговорення звернення народного депутата України, заступника голови Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Купрія В.М.

За результатами обговорення, зборами суддів прийнято рішення, яким підтверджено відповідність Засад використання автоматизованої системи документообігу Донецького апеляційного господарського суду, які затверджені рішенням загальних зборів суддів, вимогам статті 15 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», статті 2-1 Господарського процесуального кодексу України, пунктам 2.310, 2.3.11, 2.3.20 Положення про автоматизовану систему документообігу суду.

На виконання рішення зборів суддів Донецького апеляційного господарського суду 23.01.2017 р. народному депутату України Купрію В.М. надіслано відповідь щодо розгляду його депутатського звернення.

Разом з тим, 12.01.2017р. на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» народний депутат України Купрій В.М. висловив свою думку про те, що в Донецькому апеляційному господарському суді автоматизований розподіл справ є штучним та не відповідає вимогам чинного законодавства, у зв’язку із чим допускаються грубі порушення в сфері правосуддя під назвою:

«Майстер-клас Донецького апеляційного господарського суду: як зробити автоматизований розподіл справ штучним».

А в іншій публікації від 23.01.2017р. народний депутат України          Купрій В.М., ще не отримавши офіційної відповіді Донецького апеляційного господарського суду щодо розгляду його депутатського звернення, в образливій формі опублікував інформацію про розгляд зборами суддів суду його депутатського звернення та зазначив, серед іншого, наступне:

«Крига скресає? Донецький апеляційний господарський суд розглянув моє депзвернення першим питанням загальних зборів. Ще 12 січня 2017 року я повідомляв про шахрайський майстер-клас в суді «Як зробити автоматизований розподіл справ штучним».

На жаль, результати розгляду мені поки не відомі, чекаю на офіційну відповідь. Але сподіваюсь, що наперсточники винесуть певні уроки і зупинять махлювати в судах!».

Судді Донецького апеляційного господарського суду вважають висловлювання народного депутата України, заступника голови Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Купрія В.М. недопустимими, образливими, такими, що не відповідають загальновизнаним нормам моралі, та не відповідають дійсності за змістом.

Народний депутат України, в межах наданих йому повноважень, у своїй діяльності має керуватися Конституцією України, законами України та загальновизнаними нормами моралі. Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про статус народного депутата» народний депутат повинен утримуватись від дій, заяв та вчинків, що компрометують його самого, виборців, Верховну Раду України, державу.

Законом України «Про судоустрій і статус суддів» визначено умови, за допомогою яких забезпечується реалізація конституційних гарантій самостійності судів та незалежності суддів. Зокрема, статтею 6 Закону встановлено заборону втручання у здійснення правосуддя, неповагу до суду чи суддів , використання і поширення інформації в будь-якій формі з метою дискредитації суду.

Рада суддів України, як вищий орган суддівського самоврядування та орган, який створює політику судової влади в державі, неодноразово звертався із відкритими листами з метою привернути увагу суспільства до проблеми, яка вже тривалий час існує, але останнім часом все більше загострюється, - проблеми публічної зневаги до представників судової влади.

Наведені факти неповаги народного депутата України Купрія В.М. до судової влади України свідчать про вкрай несприятливу тенденцію порушення ним фундаментальних засад суддівської незалежності, норм депутатської етики, які дискредитують не тільки судову владу в цілому, а й підривають довіру громадян до усіх гілок влади України.

Враховуючи викладене, судді Донецького апеляційного господарського суду звертаються з проханням до Ради суддів України розглянути дане звернення з метою вжиття відповідних заходів, зокрема, надання відповідної інформації Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України, до предмета відання якого належать, у тому числі, питання дотримання норм депутатської етики.