flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підведено підсумки роботи судів Донецького апеляційного господарського округу за 2015 рік

22 березня 2016, 09:06

 

У  ході  загальних зборів суддів Донецького апеляційного господарського суду, які відбулися 17.03.2016 року були  підведені підсумки стану здійснення правосуддя апеляційним судом та місцевими господарськими судами Донецького апеляційного округу за 2015 рік.  У заході взяли участь голова Донецького апеляційного господарського суду Малашкевич С.А., заступник голови суду Ушенко Л.В., судді  Донецького апеляційного господарського суду, голова господарського суду Донецької області Попов О.В., голова господарського суду Запорізької області Немченко О.І., голова господарського суду Луганської області Іноземцева Л.В. та заступник голови господарського суду Луганської області Яресько Б.В.

З привітальним словом до присутніх звернувся голова апеляційного господарського суду Малашкевич С.А., який наголосив, що підведення підсумків діяльності та окреслення плану дій на майбутнє є важливим етапом роботи апеляційного суду.

Підведення підсумків роботи апеляційного та місцевих господарських судів Донецького округу у 2015 році голова суду розпочав з наведення загальних статистичних показників надходження справ, динаміки вказаних показників, якісних показників роботи судів.

Так, відповідно до статистичних показників у 2015 році до місцевих господарських судів Донецького апеляційного округу надійшло 15012 позовів. Судами було  розглянуто 11 421 справу (у 2014 році – 10 376 справ).

В цілому спостерігається  збільшення на 10,1 % загальної кількості розглянутих судами справ.

 У 2015 році до Донецького апеляційного господарського суду  надійшло 2 918  скарг, що на 23,5 % більше ніж у минулому році. 
З них:  61,1 % займають скарги на судові рішення  господарського суду Запорізької області;  27,6  %    Донецької області;  8,7 % – Луганської області; (2,5 % – Харківської області).

Апеляційною інстанцією було розглянуто 1503 справ, з яких  64,5 % – це справи господарського суду Запорізької області;  23,1 % – Донецької області;  9,3 % – Луганської області; (3,1 % Харківської області).

 У 2015 році  Донецьким апеляційним господарським судом змінено або  скасовано 471 судовий акт, що складає  31,3 %  від загальної кількості розглянутих справ в апеляційному порядку. З них:  52 акта змінені, 419 – скасовані.

Заступник голови суду Ушенко Л.В. у своїй доповіді докладніше зупинилася на конкретних процесуальних моментах і найчастіших порушеннях суддями встановлених норм та вимог, особливо, що стосується проблем застосування судами першої інстанції норм матеріального та процесуального права.

Підведення підсумків продовжили судді апеляційного господарського суду – секретарі судових палат.

Секретарі першої та другої судових палат апеляційного господарського суду проінформували присутніх про діяльність очолюваних ними палат, проаналізували статистичні показники, зупинилися на причинах скасування та зміни рішень місцевих господарських судів апеляційною інстанцією.  

За підсумками проведених зборів, з урахуванням помилок, допущених у поточній роботі, зроблено відповідні висновки та визначено завдання,  спрямовані на подальше вдосконалення роботи у 2016 році.

Зокрема, рекомендовано головам господарських судів Донецької, Запорізької та Луганської областей здійснювати постійний контроль за дотриманням процесуальних строків під час розгляду справ, аналізувати причини відкладення судових засідань та зупинення проваджень у справах; здійснювати заходи щодо підвищення кваліфікації суддів та працівників апарату судів; щоквартально здійснювати узагальнення проблемних питань організації роботи відповідного господарського суду апеляційного округу та надавати пропозиції щодо шляхів їх вирішення, тощо.

Наприкінці зібрання голова Донецького апеляційного господарського суду Малашкевич С.А. подякував усім за плідну роботу, побажав усім присутнім  злагоди  та творчого натхнення  у відповідальній роботі.