flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За висновками роботи пленуму Вищого господарського суду України

06 квітня 2012, 09:20

 

       Газета "Закон і Бізнес" (№14) за висновками роботи пленуму Вищого господарського суду України, який відбувся 23 березня 2012 року, повідомила, що на засіданні пленуму були розглянуті питання щодо підсумків діяльності судів господарської юрисдикції в минулому році, а також завдань на перше півріччя 2012 року. 

За змістом статті, лідерами за навантаженням залишаються господарські суди м. Києва, Дніпропетровської, Харківської та Донецької областей.

Голова Донецького апеляційного господарського суду Олександр Кулебякін, зазначено в статті, переконаний, що заради єдності практики всі господарські спори мають розглядати суди однієї юрисдикції. Для цього з метою усталеності судової практики потрібні зміни законодавства. 

Як пише газета, голова суду переконаний, що якісний розгляд справ неможливий в умовах, коли господарські за своєю суттю справи розглядаються як в адміністративному, так і в цивільному порядку. Це викликає необхідність прийняття нового Господарського процесуального кодексу. Цитата: "Спеціалізація означає, що суди повинні розглядати ті спори, які виникають із певного виду правовідносин: кримінальних, господарських, адміністративних, цивільних. Яким чином участь фізичної особи в господарському спорі може змінити сутність і правову природу цих відносин?"

Голова суду також вважає, що ця проблема стала особливо актуальною після запровадження судового збору, оскільки для того, щоб зменшити його розмір, підприємці намагаються перевести спір до іншої юрисдикції, штучно визначаючи співвідповідачем міську раду або фізичну особу.

Стосовно іншої проблеми - повторного розгляду справ – голова Донецького апеляційного господарського суду погоджується з поглядом колег: разом з тим, що останніми роками на доопрацювання з приходить менше справ, переглянутих касаційною інстанцією, законодавчі зміни в цьому напрямку необхідні.