flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги учасників судового процесу щодо представництва інтересів у суді

26 грудня 2017, 16:57

Шановні учасники судового процесу!

З 01 січня 2018 року представництво в судах апеляційної інстанції згідно підпункту 11 пункту 16-1 розділу XV "Перехідні положення" Конституції України здійснюється виключно прокурорами або адвокатами. Згідно із частинами 3, 4 статті 131-2 Конституції України виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді. Законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді, зокрема у малозначних спорах.

Частиною 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є:

-      справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб;

-      справи незначної складності, визначені судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження (перелік наведено в ч.4 ст.247 цього Кодексу), та справ, ціна позову в яких перевищує п’ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи означені положення, а також зміст приписів статей 56-61 Господарського процесуального кодексу України, з 01.01.2018р. представництво інтересів учасників – суб’єктів господарювання  в апеляційному господарському суді може здійснюватися:

- адвокатом та/або особисто фізичною особою-підприємцем чи керівником або уповноваженим членом виконавчого органу юридичної особи на підставі закону, статуту, положення – у всіх справах;

- представником, який відповідає вимогам статті 58 Господарського процесуального кодексу України, на підставі довіреності – тільки у малозначних спорах (справах).

Представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами здійснюється з 01.01.2020 року.