flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вирішення проблемних питань та зміцнення довіри до судової влади

28 травня 2014, 16:20

 

22 травня 2014 року в приміщенні Вищого господарського суду України, за участю в.о. Голови Донецького апеляційного господарського суду Сергія Малашкевича, відбулась нарада голів апеляційних і місцевих господарських судів України.  

Крім голів судів господарської юрисдикції в заході також взяли участь Перший заступник Міністра юстиції України Інна Ємельянова, суддя Верховного Суду України, заступник секретаря судової палати в господарських справах Павло Колесник, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя Леонід Ємець, а також почесний гість – Голова Вищого господарського суду України 1991-2006 рр., академік Національної академії правових наук України Дмитро Притика.

Означену нараду було присвячено обговоренню проблемних питань, пов’язаних з функціонуванням системи господарських судів України, та координації подальших дій щодо зміцнення довіри до судової влади.

Так, відкриваючи захід, Голова Вищого господарського суду України Богдан Львов привітав голів апеляційних і місцевих господарських судів із призначенням на посади, зазначивши, що перш за все це свідчить про довіру колег. В цьому ж контексті очільник Вищого господарського суду України підкреслив важливість прийнятого Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», який міжнародними експертами визнано своєчасним та ефективним. 

Також Богдан Львов відзначив, що сьогодні в системі господарських судів працюють кваліфіковані фахівці та дотримуються терміни розгляду справ. Поряд з тим, він закликав присутніх голів судів до максимальної відкритості роботи господарської юрисдикції.

На необхідності інформаційної відкритості та прозорості судів, у своїй доповіді, наголосив і Дмитро Притика. «Якщо суспільство не буде знати як працює судова влада, то і довіри до неї відповідно не буде»,  зазначив академік Національної академії правових наук України.

У своєму виступі Перший заступник Міністра юстиції України Інна Ємельянова торкнулася етапів судової реформи в Україні та висловила сподівання, що держава отримає новий поштовх задля того, щоб змінити ситуацію в судовій системі шляхом внесення змін до Конституції, які повинні стати основою і підґрунтям для реформування законодавства, зокрема, закону про судоустрій і процесуальних кодексів. 

На переконання судді Верховного Суду України, заступника секретаря судової палати в господарських справах Павла Колесника, сильна і міцна судова система є запорукою довіри до неї з боку суспільства.

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк повідомив, що на початок року видатки судової системи були затверджені Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» у сумі 4571,3 млн. гривень. Однак, при внесенні змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» позиція ДСА України не була врахована і бюджетні призначення на забезпечення діяльності органів судової влади зменшені на 218 млн. гривень, у тому числі для господарських судів на суму 33,5 млн. гривень.

Наразі, особливе занепокоєння викликає загальна для всіх судів господарської юрисдикції проблема неприпустимо низького рівня оплати праці працівників апаратів. Зокрема, суми виплат працівникам надбавок, доплат, премій, допомоги на здоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань є мінімальними або не виплачуються взагалі. Нинішня заробітна плата працівників апаратів господарських судів, незважаючи на навантаження і відповідальність, практично є рівнозначною заробітній платні некваліфікованих працівників.

Відтак Зеновій Холоднюк зазначив, що на теперішній час першочерговим завданням, що потребує вирішення, є питання підвищення рівня середньомісячної заробітної плати працівників апаратів судів. Адже за його словами, порушується вимога статті 144 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» якою передбачено, що розмір заробітної плати працівників апаратів судів, їхнє побутове забезпечення і рівень соціального захисту визначаються законом і не можуть бути меншими, ніж у відповідних категорій державних службовців органів законодавчої та виконавчої влади.

Обговорюючи питання організації роботи господарських судів, запрошені на нараду їх очільники, скориставшись можливістю висловитись, підняли важливу тему проблем матеріально-технічного забезпечення діяльності судів. 

Учасники наради були одноголосні в тому, що головним і пріоритетним завданням для суддів, незмінно залишається якісне здійснення правосуддя та прийняття законних рішень, а проведення в подальшому подібних заходів є важлим та надзвичайно необхідним.