flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оцінка якості та ефективності роботи суду

28 квітня 2014, 14:58

           

              22 та 23 квітня 2014 року в приміщенні Донецького апеляційного господарського суду було проведено анонімне анкетне опитування учасників судових процесів щодо якості та ефективності роботи суду.

              Всього в опитуванні взяли участь 49 респондентів, які є безпосередніми учасниками судових процесів або їх законними представниками.

             Зокрема, учасникам опитування було запропоновано оцінити зручність умов перебування громадян в суді (достатність та зручність місць для очікування, оформлення документів, ознайомлення з матеріалами справи та підготовки до судового слухання; чистота та прибраність приміщень суду; можливість користування туалетами тощо), повноту, якість та доступність інформації для відвідувачів суду (наявність інформаційних стендів, зразків документів, роз’яснення порядку сплати судового збору; зрозумілість інформації щодо місця та часу проведення судових засідань; наявність інформації в Інтернеті тощо), а також ефективність організації роботи суду (дотримання строків та процедур розгляду справ; вчасність, з урахуванням поштового перебігу, надіслання судом повідомлень про розгляд справ; обґрунтованість перенесення судових засідань; додержання графіків судових засідань щодо часу слухання справ тощо).

              Так, оцінюючи зручність умов перебування громадян в суді, три респонденти, вказали на оцінку «задовільно», що становить 6,12% від загальної кількості опитаних, двадцять два респонденти вказали на оцінку «добре», що становить 44,90% від загальної кількості опитаних, та двадцять чотири  респонденти оцінили зручність умов перебування в суді на відмінно, що становить 48,98% від загальної кількості опитаних.

 

  

  

             Повноту, якість та доступність інформації для відвідувачів суду, вісім  респондентів оцінили як задовільну, що становить 16,67% від загальної кількості опитаних, двадцять два респонденти вважають, що інформаційне забезпечення заслуговує на оцінку «добре», що становить 45,83% від загальної кількості опитаних, та вісімнадцять респондентів вважають роботу суду в цьому напрямі відмінною, що становить 37,5% від загальної кількості опитаних.

 

 

 

              Що стосується ефективності організації роботи суду, то один респондент оцінив її, як незадовільну, що становить 2,04% від загальної кількості опитаних, дванадцять  респондентів – як задовільну, що становить 24,49% від загальної кількості опитаних, двадцять три респонденти вважають, що організація роботи суду заслуговує на оцінку «добре», що становить 46,94% від загальної кількості опитаних, та тринадцять респондентів вважають, що організація роботи суду є відмінною, що складає 26,53% від загальної кількості опитаних.

 

 

   

              Крім того, учасники судових процесів мали можливість висловити свою думку стосовно етичної поведінки суддів та працівників апарату Донецького апеляційного господарського суду до відвідувачів суду (сторін по справі), а також оцінити рівень незалежності, неупередженості суду та забезпечення ним справедливого розгляду судових справ.

          Як показали результати опитування, відповідаючи на запитання, чи можете ви сказати, що судді ставляться до відвідувачів суду (сторін по справі) коректно та ввічливо? Один респондент відповів «скоріше ні», що становить 2,04% від загальної кількості опитаних, п'ятнадцять респондентів відповіли «скоріше так», що становить 30,61% від загальної кількості опитаних, тридцять два респонденти відповіли «так», що становить 65,31% від загальної кількості опитаних, та один респондент не зміг однозначно визначитися з відповіддю на це питання, відмітивши графу «важко сказати», що становить 2,04% від загальної кількості опитаних.

 

 

         На запитання, чи можете ви сказати, що працівники апарату суду ставляться до відвідувачів суду коректно та ввічливо? П'ятнадцять респондентів відповіли «скоріше так», що становить 30,61% від загальної кількості опитаних, та тридцять чотири респонденти ствердно відповіли «так», що складає 69,39% від загальної кількості опитаних.

 

 

         Відповідаючи на запитання, чи можете ви сказати, що суд при розгляді вашої справи був незалежним, неупередженим та був забезпечений справедливий судовий розгляд? Один респондент відповів «ні», що складає 2,04% від загальної кількості опитаних, чотири респонденти відповіли «скоріше ні», що складає 8,16% від загальної кількості опитаних, сімнадцять респондентів відповіли «скоріше так», що складає 34,70% від загальної кількості опитаних, двадцять п’ять респондентів відповіли «так», що складає 51,02% від загальної кількості опитаних, та двом респондентам було важко визначитись з відповіддю, що складає 4,08% від загальної кількості опитаних.  

 

 

          Таким чином, узагальнений аналіз показників проведеного анонімного опитування, зумовлює висновок, що учасники судових процесів, в своїй значно переважній більшості, задоволені роботою Донецького апеляційного господарського суду та довіряють йому.

 

 

            В свою чергу, ми вдячні учасникам судових процесів та їх представникам за активну участь в опитуванні та наданні щирих відповідей на поставлені запитання. Саме завдяки вашій ініціативній участі в цьому заході, щирості та відповідального ставлення до опитування, нам вдалося отримати загальну картину якості роботи Донецького апеляційного господарського суду та визначити ступінь довіри громадськості до нього.

        Також нагадаємо вам про можливість звернення на телефонну "гарячу лінію" Донецького апеляційного господарського суду з конкретними зауваженнями або/та пропозиціями щодо організації роботи суду, які обов’язково будуть нами розглянуті та прийняті до уваги в подальшій роботі.